woensdag 4 mei 2016

Visits Fannie Lou High & Bronx Compass

Een blog van Hilleen en ook een clipje van de tweede dag


Vandaag onze tweede dag in de Bronx,

 

Een vol programma, bezoek aan twee scholen. We starten vroeg met ons ontbijt en zijn dan om half acht al onderweg.
Ook nu weer worden we bij de subway, bijna automatisch richting Manhattan gestuurd.

 

 
 Het regent een beetje als we naar onze eerste school lopen.

Fannie Lou High is een school die een jaar of twintig geleden als een kleine school met 60 leerlingen in een gerenoveerde houtfabriek is gestart. Het is licht en ruimer dan de school die we gisteren bezochten.

 

We worden ontvangen door de schoolleiding en krijgen na een korte inleiding over de school een rondleiding door de school.

Het is rustig in het gebouw er hangt een relaxte sfeer.

Wat opvalt is dat leerlingen docenten aanspreken bij hun voornaam. Dit gaat zo natuurlijk dat het opvalt. De ongedwongen omgang, werkend vanuit vertrouwen en relatie straalt er vanaf.

 

 



We verzamelen samen met een groep leerlingen en gaan per schoolbus, ook leuk om daar eens in te zitten, naar een locatie langs de rivier de Bronx. Onderweg raken we in gesprek. Leerlingen zijn ongedwongen in hun benadering en kunnen zich goed uitdrukken.

 

Het project wat we bezoeken, Rocking the boat, laat leerlingen buitenschools leren. Binnen in de loods wordt gewerkt aan verschillende boten, deze worden samen met de leerlingen gebouwd. Leerlingen kunnen ook kiezen om op de rivier te roeien of natuuronderzoek te doen.
Naast dit project heeft deze school nog veel meer projecten die leerlingen een kijkje geven in de echte wereld. Daardoor kunnen zij later een betere loopbaan keuze maken.

 















Door de regen gaan we het natuurgebied in, de leerlingen hebben gereedschappen, materialen en een vogelhuisje meegenomen. Met het materiaal wordt het vogelhuisje zo geplaatst dat hier veldzwaluwen kunnen nestelen zonder verstoord te worden door de alom aanwezige eekhoorns.

 

 
 







Er is opvallend veel begeleiding aanwezig, naast zeg maar de projectleider, wordt elk groepje van een paar leerlingen bij gestaan door een assistent, een collegestudent die partime aan het project verbonden is als betaalde kracht.

 

 
 
 
 
 
Terug met de bus, naar de tweede school. Ook hier een ontvangst door de schoolleiding. De Bronx Compass High school bevindt zich in een gebouw met nog een aantal andere scholen (8). Het is een groot gebouw met meerdere verdiepingen. De scholen delen de keuken, kantine, gymzaal en het theater. Elke keer wanneer we tijdens onze rondwandeling een gang van een andere school passeren valt het verschil op, meer rumoer, meer leerlingen op de gang, meer provocatie en corrigerende gesprekken. We krijgen een uitgebreide rondleiding, waarbij opvalt dat de leerlingen ook met onze passies rekening houden, zo bezoeken we de keuken, worden we geïntroduceerd bij een docent die werkt op een boerderij en hebben we een leuk gesprek !met de bibliothecaresse.


 
Dan zijn we hard toe aan een lunch. En worden we, tot kippenvel toe, verrast op een intiem Live optreden. Een leerling zingt prachtig en wordt hierbij op gitaar begeleid door een medeleerling.

 

Ook vandaag weer een dag met veel indrukken, waarbij het vertrouwen, de band, het respect en leren vanuit passie er van af stralen!


Hilleen
 
 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten